keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Budjetin laadintaa ja viilausta

Puskuritilin katoamisesta pelästyneenä, päätin viilata budjettiamme hieman uusiksi. Pyrin tekemään yltiö negatiivisen budjetin, jossa kaikki menot on yritetty huomioida hieman ylikorostaen ja odottamattomiin laskuihin on varauduttu ylimääräisellä "laskurahalla". Tällä hienoisella budjetin viilauksella pyrin siihen, että säästöihin/puskuritiliin ei tarvitse ihan pienen kriisin tullen koskea.

Budjetissa olen huomioinut vain meidän perheen pakolliset menot, jotka toistuvat kuukausittain. Parturit, aikuisten vaatehankinnat, ravintolat, alkoholi yms. menevät sitten omista käyttörahoista.

Budjettini yhteenveto on:

Yhteistilille: 2540€/kk (Lainat, laskut, hoitomaksut, muut kuukausittain toistuvat menot, tämä summa siis jaetaan talouden kahden työssä käyvän aikuisen kesken, palkkojen suuruus huomioidaan.)
Ruokatili: 710€/kk (Ruoka 500€/kk, Diesel 140€/kk, Pojat + koira 70€/kk )
Käyttöraha: 400€/kk (tämä siis puoliksi miehelleni ja minulle)
Puskuri: 150€ (Uusi puskurin ylläpitoraha, säälittävän pieni...)
Yhteiset säästöt: 200€/kk
Omat säästöt: 100€/kk (minä 50€/kk ja mieheni 50€/kk)
Poikien säästöt: 60€/kk (tämä siis puoliksi molemmille pojille)

Hieman selvennyksiä kuukausittaisiin summiin. Yhteistilille pitäisi siis alkaa kertyä rahaa ns ylijäämää, koska kaikki laksut eivät toistu kuukausittain. Tämä ei jostain syystä ole aikaisemmin oikein onnistunut. Nyt ajattelin, että harvemmin toistuvien laskujen, kuten vakuutus-, autovero- ja sähkölaskuihin varattu kuukausittainen summa siirretään automaattisesti jemmatilille. Jemmatililtä voi sitten maksaa näitä harvemmin tulevia laskuja tai sitten siirtää tarvittavan summan yhteistilille. Täytyy nyt kokeilla kaikkia variaatioita useampana kuukautena ja katsoa mikä toimii parhaiten. Perheen miespuoleinen oli kyllä sitä mieltä, että rahoja ei siirretä mihinkään, vaan ne jätetään tuonne yhteistilille odottamaan noutajaa. Taidan kyllä silti suostutella hänet edes kokeilemaan rahojen jemmaan siirtämistä ;)

Ruokatilille menevä summa on kyllä aika pieni. Ruokaan ja dieseliin tuo raha tulee varmasti riittämään, mutta minun budjetoima 70€/kk koiraan ja lapsiin tuntuu aika vähäiseltä. Ruokatililtä pitäisi siis mennä lasten vaatehankinnat, lahjat, koiran ruuat ja koiran hankinnat. Paljon olen itse maksanut lastenvaatteita ja tarvikkeita. Koiran tarvikkeet ovat melkein aina menneet minun pussista, koska harrastan koiran kanssa paljon ja koen ne enemmänkin omiksi haluiksi kuin koiran tarpeiksi. Katsotaan miltä rahatilanne alkaa kesäkuussa tai heinäkuussa näyttämään ja teen sitten lisäjärjestelyitä ruokatilin saldon suhteen. Ehkäpä pystyn jostain budjetin katekoriasta sinne vielä puristamaan muutaman lisäeuron.

Omat "käyttörahat" 200€/kk, molemmille on sitten sitä sallittua ostosrahaa! Tuolla rahalla pitäisi sitten hoitaa parturit/kampaajat, vaatteet, alkoholit, ravintolat yms. ylimääräiset menot. Ja tietenkin tuosta rahasta saa laittaa enemmänkin säästöön, jos tuntuu että selviää pienemmällä kuukausittaisella "fun"moneyllä.

Puskuria kartutetaan ja paikkaillaan 150€/kk tästä lähtien. Tämä raha menee s-pankin tuottotilille ns."piiloon". Yhteisiin sijoituksiin Nordnettiin menee 200€/kk. Omiin säästöihin ja sijoituksiin jäi vain 50€/kk per nenä, mutta oman maksukyvyn mukaan sitä saa tietenkin sitten lisätä. Omien säästöjen ja sijoitusten kartuttamista voi tehostaa lomarahoilla sekä veronpalautuksilla. S-rahasto saa kasvaa tästä lähtien vain bonusten avulla.

Odotan jo malttamattomana töihin palaamista ja sitä, että tämän perheen tulovirrat taas normalisoituisivat. Haluaisin elää sellaista tasaista ja varmaa elämää, ettei koko ajan tarvitse joka penniä laskea. Tuntuu, että tuollainen varmuus tulee vasta useamman vuoden aktiivisen säästämisen, sijoittamisen ja "turhien" velkojen takaisinmaksun jälkeen. Olen niin malttamaton!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti