tiistai 13. joulukuuta 2016

Velkatilanteen tarkastelu

Ensimmäisestä kirjoituksesta varmaan sai sellaisen kuvan, että olen hirveä rahantuhlaaja eukko, joka tyhjentää miehensä tilin joka kuukausi! Sitä en kuitenkaan ole. Olen ihminen, jolla on paljon mielitekoja. Jos jollain keinolla pystyn itselleni perustelemaan, että tarvitsen jonkun haluamani asian, niin keksin siihen myös keinon saada sen.

Olen pyrkinyt nyt koko vuoden pois ”heti kaikki mulle nyt” -ajattelutavasta. Tätä asiaa joudun kuitenkin työstämään päivittäin aktiivisesti, etten vain repsahda turhuuksiin tai päästä ostohalujani sille asteelle, että ostelu lähtee lapasesta. Vuoden viimeiset kuukaudet ovat osoittautuneet todella rankoiksi. Ostohimoja ja tarpeita on ollut taas enemmän. Sitä myöten rahaakin on taas palanut enemmän (puhun nyt omista käyttövaroistani per kuukausi). Ja tällä hetkellä käteisvarani ovat hieman huonolla tolalla, että melkein nolla budjetilla menen loppukuun. Onneksi ruokarahat ja joululahjarahat ovat siirretty eri tilille.  

Mutta asiaan, otetaan ensin tarkasteluun kaikki velat. (Lyhennys)

Asuntolaina: 133 250,50€ (705€)
Autolaina: 4418€ (140€)
Opintolaina 1: 6399,59€ (105€)
Opintolaina 2: 1925,44€ (95€)
Osamaksu 1: 411,44€ (15€)
Osamaksu 2: 336,54€ (15€)
Visat: 0€
Muut lainat: 1050€ (ei korkoja, eikä säännöllistä lyhennystä)

Velat yhteensä: 147791,51€ (lainanhoitokulut n. 1075€/kk)

Onhan sitä lainaa tuossa aika reilusti. En voi kuitenkaan kuin taputtaa itseäni päähän, että noita kulutusluottoja ei ole tuon enempää. Luojan kiitos olen ollut niin fiksu, että en ole koskaan sortunut mihinkään pikavippeihin.

Asuntolainaa + remonttilainaa otimme 2014 helmikuussa 149 000€ ja se oli 100 % lainaa. Meillä ei ollut omia säästöjä kuin ihan muutamia tuhansia euroja. Ostimme asuntoon takauksen, koska emme halunneet muita henkilöitä rasittaa omalla lainallamme. Asuntoon kohdistuva laina on lyhentynyt ihan mukavasti.  Asunnon arvo liikkuu noin 135 000€ hujakoilla. Kun tästä joskus muutamme pois, takkiin tulee rutkasti!

Haikailemme kovasti omasta omakotitalosta, mutta nyt onneksi järki huutaa takaraivossa niin kovaa, että ostohaaveet on kuopattu useammaksi vuodeksi. Aina silloin tällöin meinaa asuntokuume nousta liian kovaksi ja eksymme asuntonäyttöihin huokailemaan. Typerää, ei nyt auta kuin mäiskiä itseään naamaan tuolla tyhjällä lompakolla!

Autolaina taitaa tällä hetkellä olla kova korkoisin laina mitä on ja siinäkin todellinen vuosikorko oli jotain 6 %, että ei ihan härskeimmästä päästä. Meillähän oli vielä hetki sitten velaton pikkuinen farmari auto, mutta nyt kun perhe kasvoi kevään mittaa yhdellä lapsella, vaihdoimme hieman isompaan farmariin. Tämän auton pitäisi nyt olla hieman pitkäaikaisempi hankinta, jota ei tarvitse ihan heti vaihtaa uudempaan/parempaan, jos nyt mitään katastrofia ei satu. Onneksi tulimme ”järkiimme” autokaupoilla ja emme ostaneet sitä 25 000€ autoa, mitä ensin katselimme. Autovelka olisi tässä kohtaa huomattavasti suurempi!

Opintolainoissa ei ole mitään ihmeellistä. Ne alkoivat lyhetä Joulukuussa 2015 ja niitä maksetaan tasaisen tappavaan tahtiin. Viime syksynä viilasimme opintolainan maksumäärät hieman pienemmiksi, koska tiedossa oli äitiyslomani, joka näkyy tuloissa muutaman satasen pudotuksena. Halusimme kuitenkin aloittaa lainojen lyhentämisen, jotta niistäkin joskus päästäisiin eroon.

Lisäsin velkoihin myös kaksi osamaksukaupalla hankittua elektroniikkalaitetta. Kalliimpi on tabletti, jolla on 36 kk sopimus. Satasen halvempi laite on miehen uusi puhelin, jolla on 24 kk sopimus. Olemme siis Elisalle loputtomasti velkaa! Suunnittelin jo alustavasti, että maksan tämän osamaksun viimeistään kesällä pois.

Kyllä tässä hieman hikikarpalot nousevat otsalle velkalistaa katsellessa!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti