torstai 18. lokakuuta 2018

Remonttia ja muita puheita

No niin jatketaan siitä mihin eilen jätiin...

Aamulenkillä käyty koiran kanssa, neiti nukkuu nyt toistaiseksi ja kaksi vanhempaa lasta vielä päiväkodissa hetken aikaa. Hetki siis vapaata ja aikaa taas hieman kirjoitella. Hieman oli kostea aamulenkki, mutta eipä tuo menoa haitannut. Ainakin tuntui, että koko kroppa sai raikasta syysilmaa ja hieman heräili tuossa seitsemän kilometrin aikana.

Omakotitalon juoksevat kustannukset eivät ole vielä päässyt yllättämään, Olen koko ajan pikkuhiljaa päivitellyt talon kulupohjaa exceliin, jotta siitä muodostuisi tässä ensimmäisen vuoden aikana mahdollisimman realistinen. Tällä hetkellä olen arvioinut, että kuukaudessa noin 415€ pitäisi riittää juoksevien kulujen hoitoon, kuten sähkö, öljy, vakuutukset, kiinteistöverot, yms. Toki tulevaisuudessa asiat tulevat muuttumaan, kun remontti etenee hiljakseen lämmitysmuodon vaihtoon. Suunnitelmissa on vaihtaa öljylämmitys ilma-vesilämpöpumppuun (tai siis ottaa se siihen rinnalle), jonka kustannusarvio roikkuu siinä n. 14 000€ kieppeillä. Tässä on siis pohdinnan paikka, mies saa mahdollisesti lähiaikoina pienen perinnön, joten käytämmekö sen keittiöremonttiin vai lämmitysjärjestelmän vaihtoon. Kulujen tiputtamisen kannalta olisi järkevää käyttää lämmitysmuodon vaihtamiseen, koska se on selvää säästöä ja mahdollisesti nostaisi talon arvoa. Pohditaan, pohditaan...
Lainaa ei haluta ottaa remonttien tekemiseen, koska sitten kiinteät kustannukset kasvavata liian suureksi ja jos toinen meistä jää työttömäksi, tulee taloudellisesti olemaan liian tiukkaa.

Raskainta tässä omakotitalo asumisessa on tähän asti ollut kaiken maailman "myyntitykkien" ravaaminen ovella. On käynyt kaiken karvaisia remppafirmojen edustajia, ilmanputsarimööbelimies ja nyt viimeisimpänä aurinkopaneelimies, HUH. Myyntipuheet ja  edustajien taktiikat ovat kuin suoraan jostain oppaasta "näin myyt lunta eskimoille". Edustajat painostavat asiakasta todella kovaa, esittelee laskelmia, esittää "jos ostat nyt" -tarjouksia ja osaavat olla kyllä todella vakuuttavia. En siis yhtään ihmettele, että hyväuskoiset mummot sekä papat lankeavat näiden myyntitykkien puheisiin ja tilaavat ryöstökalliita remontteja.

Itse kuitenkin otan nuo esittelyt huumorilla ja annan hunajapuheiden valua läpi sormien!

Se on varma, että tälläinen insinöörimies ja "tarjoushaukka"-äiti ei osta mitään ennen kunnon kilpailutusta! (Ja monen viikon excelin pyörittelyä.)

Remontti etenee hissukseen ja yläkerrasta on nyt kaksi makuuhuonetta saanut uudet pinnat. Kolmannen huoneen käsittely on käynnissä. Tästä pitäisi mamman mennä pesemään paneelikattoa ja seinää, jotta maalaus saadaan käyntiin. Pitäisi myös kipasta hakemaan kaupasta ohutta kipsilevyä ja levyttää tuo makuuhuone uudestaan. Aikasempia huoneita emme uudelleen levyttäneet, vaan vanhaa levyä hieman tasoittelimme ja hioimme. En ihan ollut lopputulokseen kumminkaan tyytyväinen, joten päätimme kolmannen huoneen kohdalla uudelleen levyttää, jotta pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen. Maalattu pinta on niin armonton!

Seinän pesuun, MARS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti