keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Miksi auton vaihtaminen kannatti vai kannattiko?

Tuossa taannoin mainitsin, että yhtenä projektina meillä oli miehen kanssa auton vaihtaminen halvempaan ja auton rahoituksesta eroon pääseminen. Koko viime syksyn painostin miestäni auton vaihtoon, koska koin, että sen hetkinen perhefarmari nieli liikaa perheemme tuloja kuukaudessa. Meillä oli autosta vielä noin 4000 euroa lainaa jäljellä ja sen takaisin maksamiseen olisi 200 euron lyhennyksellä mennyt vielä reilu puolitoista vuotta.

Järjellisenä kodinhendettärenä kuitenkin sain miehen myötämieliseksi auton vaihtamiseen. Laitoimme auton viime vuonna (2017) myyntiin nettiautoon ja kolmen viikon päästä siitä, auto olikin jo myyty. Harmittaa, kun emme aikaisemmin ottaneet selville kuinka vaikeaa on myydä pankin omistamaan autoa yksityishenkilönä yksityishenkilölle. Onneksi ostaja oli ymmärtäväinen ja lopulta monen mutkan kautta auto vaihtoa omistajaa. Vinkki vitosena kaikille muille varmasti fiksummille automyyjille, kannattaa auto lunastaa itselleen ensin ja vasta sitten laittaa myyntiin. Säästyy melko huimalta paperin pyörittelyltä.

Auto myytiin 10500€ eteenpäin, josta siis uusi omistaja siirsi pankille lainan loppusumman 4000€ ja meille 6500€. Lokakuussa lompakko pullisteli hetken aikaa. Muutaman päivän elimme ilman autoa ja  kun viikonloppu koitti lähdimme noutamaan muutaman tunnin ajomatkan päästä "uutta" luotettavaa useamman vuoden vanhempaa japanilaisvalmisteista perheautoa! Kuittasimme menopelistä 3900€ ja loput jäljelle jääneet rahat siirsimme käteispottiin, joka odottaa mahdollista talon ostamista.

Näin reilun viiden kuukauden ajokokemuksella ostos oli hyvä! Mitään suurempaa ongelmaa ei ole ollut. Auto toimii niin kuin pitääkin ja kaikki elukat, lapset ja romut mahtuu kyytiin. Jopa kesällä syntyvä uusi tulokas mahtuu kaukaloineen tähän Toyotan tilaihmeeseen. Auto on vanha ja kilometrejä on mittartissa aika kasa. Kesällä varmaan voidaan uudelleen tarkastella asiaa, kun eteen tulee katsastus ja huoltoaika/korjausaika. Uskoisin kuitenkin huolto-/korjauskustannusten pysyvän melko maltillisina, koska meillä on tuttu autokorjaaja käytettävissä ja noin vanhaan menopeliä ei tarvitse enää takuiden takia alkuperäisillä osilla korjata. Käsittääkseni Toyotan varaosatkin ovat moneen muuhun automerkkiin verrattuna melko edullisia. Mutta se siis jää nähtäväksi...

Nyt olen monta kuukautta tässä kevein mielin jatkanut budjetoimista, koska autolainan lyhennyksestä vapautuneet eurot olen voinut suoraan ohjata talotilillle! Jee! Päätimme myös miehen kanssa, että emme koskaan enää ikinä ikuna kikuna tee sitä virhettä, että ostamme auton lainalla. Tätä varten olen alkanut hieman enemmissä määrin siirtämään n. 50 € kuukaudessa S-rahastoon, josta sitten joskus tulevaisuudessa saatetaan uusi auto tarvittaessa ostaa.

Mieheni on nillittänyt minulle tuosta S-Pankin rahastosta ja kehottanut siirtämään "autorahaston" Nordnettiin indeksiin, mutta haluan pitää tässä nyt pääni. Olen hieman ajatellut, myös tuolla S-Pankin rahastolla tulevaisuutta ja sitä kuinka hyvältä se tulevassa asuntolaina neuvottelussa näyttää. Ensi viikolla olisi neuvottelut S-Pankin kanssa tiedossa ja toivotaan, että tuo rahasto ja muutaman s-Pankissa oleva tili antaisi hyvää kuvaa meistä myös asuntolainanottajina. Tiedä sitten onko mitään vaikutusta, mutta ainakin on yritetty ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti